Wat?
Onderwijs in de eerstelijnszorg verwijst naar het aanbieden van een basisopleiding in de hogeschool of universiteit. Dit kan onder de vorm van een graduaat, bachelor of master. De Academie ontwikkelt een pakket van werkvormen en leeromgevingen die betrekking hebben op de eerstelijnszorg.
Het ontworpen pakket wordt aan de basisopleiding van gezondheids- en welzijnsberoepen te Vlaanderen aangeboden. De opleidingen zoals bijvoorbeeld verpleegkunde, sociaal werk, ergotherapie, huisartsgeneeskunde, enz.. kunnen dit dan opnemen in het curriculum.
De eerstelijnszorg in België evolueert zeer snel. Toch zijn bepaalde kennis en vaardigheden in de eerstelijnszorg een basis voor elke student, bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden, de organisatie van de eerste lijn en de regelgeving. Deze basis is reeds aanwezig in de opleiding voor gezondheids- en welzijnsberoepen en wordt regelmatig aangepast aan de huidige situatie.
Met de Academie gaan we een stapje verder. We ontwikkelen inhouden die verdiepen in de eerstelijnszorg. De Academie heeft gekozen voor een verdieping in doelgericht werken, zelfmanagement en samenwerking in de eerstelijnszorg.
Voor de thema’s doelgericht werken, zelfmanagement en samenwerking in de eerstelijnszorg ontwerpen we vernieuwende leeromgevingen, ook wel ‘living labs’ genoemd.
Belangrijke kenmerken van deze ‘living labs’ zijn:
‘Living labs’ hebben heel wat voordelen:
De vernieuwende leeromgevingen komen gaandeweg tot stand en worden voor het eerst in de basisopleidingen getest in het academiejaar 2021-2022.
Contact
Binnen de Academie Voor De Eerste Lijn wordt het domein levenslang leren uitgewerkt en ingevoerd door zes hogescholen (Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent, Hogeschool UC Leuven-Limburg, Hogeschool VIVES, Karel de Grote Hogeschool en Thomas More Hogeschool), vier universiteiten (Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, KU Leuven en Vrije Universiteit Brussel) en Witgele-Kruis Vlaanderen.